Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer info
Cookies accepteren

Nieuws

De Brexit komt eraan!
Brexit is aanstaande

Vanaf 1 januari 2021 begint uw vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wellicht met een aangifte bij de Douane. Op 31 december 2020 treedt het VK (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) uit de Europese Unie (EU) en is er waarschijnlijk géén vrij verkeer van goederen meer mogelijk.

Op 23 juni 2016 besloot het VK om de EU te verlaten. Een besluit met grote gevolgen, zeker voor de transport- en logistieke sector. Het VK is voor Nederland namelijk het vierde (belangrijkste) exportland op Duitsland, België en Frankrijk na. Momenteel onderhandelen het VK en de EU over een handelsovereenkomst. Wat daar het resultaat van wordt, is nog onbekend. Wel is er al veel duidelijk waaraan straks voldaan moet worden en welke voorbereidingen getroffen kunnen worden.

Vraag een EORI-nummer aan

Nog geen relatie van de Douane? Maak dan zo snel mogelijk bij de Douane een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat in- of uitvoert, heeft van de Douane een uniek identificatienummer nodig. Ook als u als exporteur de uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
Misschien ten overvloede: Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

De Douaneafdeling van Wetron kan u hierbij assisteren.

Correcte handelsfactuur

Uw handelsfactuur moet vanaf 1 januari 2021 bij de zending gevoegd zijn en de juiste informatie bevatten voor een correcte in- of uitvoeraangifte. De vereiste informatie op de originele handelsfactuur bestaat uit:
 • Naam en adres afzender                                            
 • Naam en adres geadresseerde
 • Datum van verzending
 • Goederencodes (GS)
 • Productbeschrijving
 • Bruto- en nettogewicht
 • Waarde en valuta van goederen
 • Land van oorsprong
 • Aantal en soort verpakking
 • Incoterms / Leveringsconditie
 • EORI- nummer
 • BTW- nummer
Export- en importdocument vereist

Voor het transport van uw goederen van de EU naar het VK dient er waarschijnlijk een export- en importdocument of wellicht een transitdocument of oorsprongsverklaring aanwezig zijn. Wanneer één van deze documenten niet aanwezig zijn, mag Wetron de goederen niet vervoeren. De verantwoordelijkheid voor importdocumentatie, btw en invoerrechten ligt altijd bij de klant. Wetron is nooit verantwoordelijk en kan klanten niets garanderen met betrekking tot douaneformaliteiten. Wetron help u graag bij het verzorgen van uw export- of importaangifte.

Hulp nodig? Wetron biedt u drie verschillende diensten met betrekking tot douaneformaliteiten:

1:
U verzorgt zelf de export- en importdocumenten en voorziet Wetron van alle benodigde douane informatie, zoals MRN-nummers.

2:
Wetron verzorgt digitaal de EU-uitvoeraangifte, EU-importaangifte, Transitdocument, of Oorsprongscertificaten op basis van de door u verstrekte informatie, alsmede de douaneformaliteiten in het VK via onze partners.

3:
Wetron verzorgt digitaal de EU-uitvoeraangifte, EU-importaangifte, Transitdocument, of Oorsprongscertificaten op basis van de door u verstrekte informatie, waarbij u, of de verzender/ontvanger in het VK, de douaneformaliteiten regelt in het VK.

De mensen van onze eigen douaneafdeling  helpen u graag indien u vragen heeft of assistentie wilt: customs@wetron.nl.